sobota 11. dubna 2015

Bršlice husí noha

Kdysi se listy bršlice používaly jako hlavní složka polévky podávané na Zelený čtvrtek.
Prošli jsme se po vlčích koutech naší zahrady a nasbírali jsme jí plnou misku. Nejlepší jsou ty úplně malinké zavinuté vějířky. Jsou tak křehké, že se vám trhají v prstech. Mají v sobě obrovskou sílu života a tu nám ochotně předávají, zejména teď zjara, kdy je naše tělo unavené a vyšťavené z dlouhého chladu, tmy a zimy.
Salát s klasickou zálivkou  - olej, citron, med a sůl jsme dochutili pomerančovou šťávou a posypali sedmikráskami … je pravdou že to vše na talíři s prvním letošním domácím „vegehamburgerem“, domácími houskami, strouhanou mrkví s jablky, řepou v kysané smetaně a rukolou, zmizelo z talířů za poledního ticha a stálého mlaskání.
Bohužel bršlice je velmi vytrvalá rostlina, má síť podzemních oddenků, které je prakticky nemožné všechny najít a vykopat, takže pokud se jí snažíme zbavit, je dost pravděpodobné, že na místě, kde jste ji jeden rok snaživě hubili, vyroste dalším rokem znova. My jsme se rozhodli, že bršlici pojmeme jako jedlou součást naší zahrady. Tudíž bršlici nehubíme, ale sklízíme:)LU



1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...