středa 1. dubna 2015

Kynutá kuřátka


O Velikonocích pečeme pro koledníky nejrůznější kynuté vrkoče, uzly, preclíky, hnízda, kuřátka a zajíce. Výhodou kynutého těsta je, že vám nakyne do velké hmoty a tak si můžeme hrát dosyta. Základem kuřátek je dvojitá protispirála s přilepeným zobáčkem. Nechte spirálky řádně vykynout, pomažte je žloutkem a posypte mákem. Pak přijdou na řadu nůžky! Rozstřihejte okraje spirálek tak, aby vznikl ocásek a chocholka. Protože nástřihy zůstanou "suché", mají po upečení jinou barvu lesklý potřený povrch :) Zde malá ukázka z večerního pečení s Vali a Berunkou:( LU

Cukr krupice 4 lžičky ...Droždí 42 g ... Mléko 250 ml  ... Mouka hladká 500 - 550 g  ... Olej 150 ml  ... Sůl  špetka ... Žloutek 3 ks 
V polovině vlažného mléka rozmícháme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme špetku soli a promícháme. Přidáme kvásek, olej, mléko ve kterém jsme rozmíchali žloutky a zaděláme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Z tohoto množství vyrobíte řádných 10 kuřátek velikých asi jako houska :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...