pátek 23. prosince 2011

Spirálou k betlémskému světlu




Snahou každého světla je prozářit tmu…Takhle nějak si to museli říkat i v rakouském rozhlasu v Linci, když v roce 1986 přemýšleli, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. 


Mohla je také inspirovat tato pověst italského města Florencie. Ŕímský papež Urban II. (1088-1099) vyzval v té době evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili od mohamedánů především Betlém a Jerusalém – rodiště a hrob Ježíše Krista. Podle červených křížů, které si připevňovali na oděvy, se jim proto začalo říkat „křižáci“. Dalo se na ni najmout i několik mládenců z Florencie. Jeden z nich při odjezdu přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v Betlémské basilice. Málokdo mu tehdy věřil. Po několika letech, těsně před Vánocemi, se před branami města objevilo několik otrhaných a zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Těžko v nich Florenťané poznávali svoje syny, kteří před lety odešli z domova do války proti mohamedánům. Všichni ale přísahali, že plamínek na svíci, kterou nesli, je skutečně přímo z Betléma. Ochránili ho v každém počasí, vezli ho po souši i po moři, jen aby splnili svůj slib. Ve středověku to tak bylo první a zároveň poslední Betlémské světlo.

Novodobou adventní tradici šíří skautská organizace. Světlo se každoročně zapaluje v Betlémě, a posléze putuje napříč Evropou. Do České Republiky betlémské světlo putuje z Vídně, kde jej rakouští skauti předávají o neděli Gaudete delegacím z celé Evropy; za Českou Republiku jej přebírají brněnští skauti, kteří jej následně rozvážejí vlakem do všech koutů naší země. Více se můžete dočíst na stránkach věnovaných betlémskému světlu www.betlemskesvetlo.cz


My jsme si betlémské světlo vypůjčili od českobrodských skautů ve čtvrtek 22.12.2012.  Spirála byla doprovodnou akcí k svátečnímu divadýlku, které pro děti MŠ zorganizoval Klub rodičů a přátel MŠ LetadýlkoBěhem necelé hodiny Lucka, Filip, Lenka a Štěpánka vykouzlili na zahradě MŠ Letadýlko třpitivou betlémskou spirálu - labyrint, se zářícím betlémským světlem uprostřed.


Děti na začátku labyrintu dostaly svíčku a v srdci spirály jim je zapálili andělové (převlečené tanečnice z baletního oboru ZUŠ). Byl to opravdu kouzelný předvánoční podvečer. Vypadá to, že jsme pro nás objevili další pěknou tradici, příští rok si točení spirály určitě rádi zopakujeme.

Pro Magratablog Alice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...