pátek 30. prosince 2011

Muzeum Přeštice


A ještě jeden tip na jih od Plzně je Muzeum v Přešticích. Zatoulali jsme se tam kvůli betlému v přilehlé obci Příchovice a čekalo nás další překvapení na našich vánočních toulkách.

Muzeum je zařízeno jako starý obchod se všemi detaily. Expozice vznikla z darů místních obchodníků a řemeslníků z nejbližšího okolí. Jedním z pokladů jsou však dámy průvodkyně. Byly strašně milé. Dvě staré dámy, které nám do detailů a s velkým zaujetím ukazovaly všechny podrobnosti starých živností. Dětem podávaly předměty z regálů a nechaly je hádat na co který nástroj sloužil.

Smáli jsme se nad starými etiketami a naivní reklamou. Zkusili jsme si točit starou pračkou, šlehat sníh ruční mechanickou metlou, točit pražírnou kávy, pouštět petrolej z velkého starodávného zásobníku, sednout na verpánek a šlapat na starém šicím stroji. Milé dámy kvůli nám dokonce natáhly staré věžní hodiny a my poprvé slyšeli obří mechanismus odbíjet čtvrt, půl, třičtvrtě a celá i s duněním zvonů.

První patro bylo zařízeno jako drobné provozovny - sedlářství, krejčovství, lazebnictví, knihařství a řeznický krám přenesený pouze přes ulici městečka. Informace a humorné dotazy pro děti i dospělé nebraly konce. Moc milým dámám děkujeme, přejeme jim hodně zdraví, aby mohly své nadšení a znalosti předávat ještě hodně dlouho!

 Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...