středa 22. června 2011

Sirup z bezových květů

Letos jsem podlehla vábení domácího sirupu. A taky Vojtíka, který má bezový sirup
moc rád. Náhoda mi přivedla pod ruku jednoduchý recept a rázem bylo na světě přes 8
litrů sirupu!


Potřebujete:
(na cca 2.5 litru sirupu)
30 velkých květů bezu
2 citrony
70 g kyseliny citronové
2 litry převařené vody
2 kg cukru


velký hrnec, vařečku, naběračku, nůž, látkovou plenu nebo jemné sítko, vymyté lahve s uzávěry
nebo zátkami.



Vodu převaříme a necháme vychladnout. Promícháme s kyselinou citronovou.
Květy vložíme do velkého hrnce, zalijeme připravenou vodou. Přidáme na kolečka
nakrájené, dobře omyté citrony. Zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě.
Scedíme přes jemné sítko nebo přes látkovou plenu. Vmícháme cukr a necháme přejít
varem. Převařením se sirup krásně „vyčistí“ a zprůhlední.
Jakmile sirup trochu vychladne, plníme ho do uzavíratelných lahví co nejvíce po okraj.
Dobře uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
Podáváme ředěný v poměru zhruba 1:8. Výborný je také zalitý horkou vodou jako Horká
bezinka!


TIP: Když budete květy sklízet brzy po dešti, sirup bude méně sladký, protože pyl smyl déšť.
Doporučujeme pár dní počkat.


PS pro fajnšmekry: s dětmi dozdobíme etiketami. My jsme použili samolepící štítky a fixy. Hrdla
lahví dozdobte ještě barevným lýkem, na které navlékněte několik barevných korálků a máte
hotový opravdu krásný dárek!


Vyzkoušeli a doporučují Vlaďka a Vojta Pečínkovi, 6/2011

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...