úterý 26. července 2011

Malby na chodníky v MŠ Letadýlko

Malování křídami na cesty, chodníky, terasy a další plochy patří mezi oblíbené venkovní výtvarné činnosti. Křídové umělecké pokusy po čase vyfouká vítr nebo smyje déšť. My máme ověřenou techniku, jak obrazy na chodnících uchovat.
Historie maleb na chodníky v českobrodské školce Letadýlko sahá do roku 2005, kdy ve školce objevila první generace magráťat.










Mandala
Byla prvním chodníkovým projektem. Realizovala ji Lucie Ulíková v roce 2005. Barevný labyrint vítá příchozí u hlavního vstupu do areálu školky. Mandala není pouze „pouličním obrazem“. Děti si ji osvojili k různým hrám. V barevných polích se můžete ztratit jako v labyrintu. Dá se použít jako skákací panák, nebo se v ní  jen tak přeskakaje z jedné barvy na druhou.

Koleje a čísla
Tuto chodníková hru navrhly a namalovaly paní učitelky MŠ. Děti zve k běhání po  barevných kruzích. Koleje a cestičky lze přejíždět na koloběžkách či odrážedlech. Čísla a tvary mezi pražci kolejí dávají podnět k dalším hrám.

K malování na chodníky používáme barvy Balakryl v různých barevných odstínech. Výhodou je, že s nimi můžou pracovat taky děti. Nevýhodou je, že je přírodní vlivy časem vyšisují.

Mandala byla během let obnovena několikrát.

V letošním roce jsme se rozhodli, kromě obnovy stávajících maleb, obohatit kolekci chodníkových her o několik nových kousků. Naši kreativitu podpořila firma Balakryl, která nám poskytla sponzorsky materiál.

Tentokrát byly do projektu zapojeny také děti. Žáci navštěvující výtvarný obor ZUŠ Český Brod, která sousedí s MŠ. Pod vedením Lucie Ulíkové obnovili zmíněné dva historické prvky. Na výtvarných workshopech nově vzniklo

Pan čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku. Jakou ?


Rybičky, rybičky. Rybáři jedou!

Šnečí labyrinty

Všechny hry využívají dětskou snahu přebíhat z domečku do domečku,
porušovat teritoria a schovávat se na ostrově (za čárou), kde je už hráč
doma. Lze si dávat závazná omezení při přechodu nebezpečného území např.
"nesmíš šlápnou jinam než na modré stopy" 

Necháváme si otevřená vrátka pro další nápady. Sledujte náš blog. V příštím roce si o malbách určitě zase přečtete.

Pro Magratablog Alice a Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...