úterý 12. června 2012

Jahodové jamování

Mít tak možnost nahrát si vůni čerstvých jahod třeba do telefonu a pak si ji pouštět v lednu, když mrzne až praští, to by byla krása. Impuls k jahodovému šílenství přišel z Facebooku. Navnadila mě zpráva od kamarádky Zuzky, která se chlubila vůní marmelády, která se ji večer linula kuchyní. Hned jsem zosnovala plán, že se do marmeládování pustím také.

Náš kraj je na jahodová pole bohatý, najdete je třeba u Kolína nebo u Čelákovic. V obou lokalitach je také možný samosběr.
Náhoda tomu chtěla, že moje trasa ze služební cesty vedla přes Čelákovice. Nemohla jsem minout velký nápis PRODEJ SEDLČANSKÝCH JAHOD a vydala jsem se na průzkum. Jahodárna www.albaflor.eu se nachází v malé vesničce Sedlčánky mezi Čelákovicemi a Přerovem nad Labem.


Podle kvality dnešního úlovku mohu sedlčanské jahody vřele doporučit. A to jsem kupovala kvalitu "džemovky" za 50 Kč. Jahody jsou obrovské, voňavé, sladké a pevné. Odpad při čištění byl minimální cca do 10 %, což je úspěch i s ohledem na to, že byly jahody před nákupem cca třikrát přesypané - keříček-košík-přepravka ve skladu-přepravka domů.
Díky babičce, odbornici na zavařování, která u nás byla zrovna na návštěvě jsme stihly 2 kg jahod zpracovat do 10-ti úhledných skleniček za necelé 2 hodiny. Mňam, mňam už se těším na první jahodové palačinky. Máte někdo tip jak uchránit alespoň pár skleniček do zimy? Bojím se totiž, že až se zima zeptá, bude celá dávka červnové marmelády 2012 vyluxována!
Pro Magratablog Alice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...