středa 1. září 2010

Ubrouskovník s "Magdinou zavírkou"

Tak tyhle košíčky jsme houfně pletly před třemi lety k Vánocům, výhodou je určitá praktičnost dárku, vzniklá krabička má velikost ubrousků a skvěle se hodí na stůl.


Budeme potřebovat osnovy 35cm dlouhé z pedigu o síle 2.5mm a čtvereček z překližky 0.5cm o straně 19cm s předvrtanými dírkami ve 2centimetrových rozestupech. Namočené osnovy na spodní straně dna zafixujeme točenou zavírkou přes jednu ven a přes jednu dovnitř.

První tři řady pleteme opletkou třemi pruty o síle 2.25 mm (vazba přes dvě, za jednu), pak přidáme k osnovám 30 cm dlouhé přístrčky a pokračujeme 6 - 8 řad opletkou dvěma (přes jednu, za jednu), navrch můžete zopakovat několik řad opletkou třemi.


Následuje jednoduchá, ale poměrně efektní zavírka, které říkáme "Magdina", protože to byla ta úplně první, kterou nás naše kamarádka Magda naučila. Budete pracovat s oběma osnovními pruty, zatím žádné stříhání. Nejprve upletete taženou zavírku (za jednu, přes jednu, za jednu a ven), pokračujete točenou zavírkou pod dvě a nahoru a v následující řadě už jen vedete dvojice prutů zpět přes jednu a prostrčíte dovnitř vzniklého copánku. Vespod zastřihnete, necháte doschnout, vložíte balíček ubrousků, navrch něco voňavého a mašličku a dárek pod stromeček je hotov. 


A takhle elegantně vypadá ubrouskovník bez copánku se zavírkou taženou kolem osmi osnov:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...